PRAGUE AIRPORT REGION

cz | en
Čtvrtek, 22 Listopad 2012 10:41

D-AIR - Inspirace ze studijní cesty v Eindhovenu 5.-7.11.2012

Zpráva ze studijní cesty a schůze řídícího výboru projektu D-Air

V Eindhovenu 5-7.11 2012
Zástupci sdružení PAR (Vladimír Vytiska-manažer projektu, Kateřina Vojvodíková – finanční manažer) spolu s vybranými experty (Jiří Kraus – výkonný ředitel Letiště Václava Havla (LVH), Jana Vlková - Středočeský krajský úřad – ochrana ovzduší) se zúčastnili studijní cesty a schůze řídícího výboru projektu D-AIR. 

V pondělí odpoledne proběhla schůze řídícího výboru projektu, na které, kromě zprávy o průběhu projektu a organizačních informací přednesených vedoucím partnerem, probíhala diskuse a zprávy z jednotlivých regionů k následujícím tématům:
• Financování projektu, problematika dodržování termínů a průběh First level  control na území jednotlivých regionů.  
• Organizace a plánování studijních cest. S jednotlivými účastníky projektu byly upřesňovány programové a časové detaily SC na příští rok. Únor  Malta, duben – Paříž, květen – Lipsko, září – Stockholm, říjen – Mazovie. Bude nutné do konce roku dohodnout plán cest a rozdělení expertů podle témat jednotlivých SC. Zřejmě nejdůležitější a také tématicky nejzajímavější budou Paříž, Stockholm a pro nás zřejmě i Mazovie kvůli novému letišti Modlin
• Stakeholders forum. Vedle prezentací jednotlivých regionů o stavu příprav k založení nového, případně fungování stávajícího fóra, probíhala separátní jednání o podmínkách jejich organizace a fungování. V regionu Bologna bude první schůzka 13.11. U nás bychom se rádi sešli poprvé v prvním týdnu prosince.

V úterý a ve středu probíhaly přednášky a workshopy v rámci programu studijní cesty v obou sledovaných subtématech programu:
• Snížení emisí CO2. Naší prezentaci, která se týkala Akreditace snižování emisí CO2 na LVH přednesl p. Jiří Kraus. Některá letiště z členských regionů se do této akreditace ještě nezapojila, jiná např. Stockholm již dosáhla vynikajících výsledků. Naše pozice a dosažená úroveň snižování emisí je velmi slušná. • Pozemní doprava na letišti a v jeho okolí. Krátký výklad situace v našem regionu podal zúčastněným Vladimír Vytiska. Na příští studijní cestu bude vhodné nalézt experta v oboru dopravy, nejlépe specialistu na rozvoj integrované veřejné dopravy. Zlepšování situace v dopravě v okolí letišť se z pohledu snižování emisí řeší v zásadě dvěma způsoby:
• Zvyšováním podílu veřejné dopravy, lepší organizací a zvýšením motivace cestujících pro její užívání, preference kolejové dopravy
• Zaváděním alternativních paliv v dopravě, včetně elektromobility

Velmi zajímavé byly referáty a prezentace ze Stockholmu, Amsterdamu, Vídně. Ve všech těchto regionech jsou připraveni rozvíjet veřejnou dopravu na letiště s ohledem na požadavky intermobility, tedy kombinace všech druhů dopravy. Letiště by se měly stát přestupními terminály s možností optimálně využít možností vzájemné kombinace letecké, autobusové a železniční  dopravy. Inspirativní jsou zkušenosti především ze Švédska o využívání alternativních paliv ve veřejné dopravě. Až 85 % dopravních prostředků ve veřejné dopravě na letiště a v jeho okolí užívá jiná než ropná paliva. V prezentaci zástupců letiště a regionu Eindhoven bylo zajímavé propojení  veřejné sféry s podnikatelskou a vědecko-technickou – tzv. Triple Helix systém. Důraz na rozvoj odvětví efektivních a čistých „high“ technologií v okolí letiště je pro Eindhoven typické a je důvodem pro označení letištního regionu jako Brainport.Důležité jsou též možnosti dosažení vyšší efektivnosti a využití veřejné dopravy vyšší integrací – propojením -  dopravních systémů. V našem případě je to možnost integrace PID a SID s využitím potenciálu letiště, větších zaměstnavatelů a obchodních institucí v jeho okolí.

Zapsal Vladimír Vytiska 11.11.2012

Další informace (v anglickém jazyce) o setkání včetně fotogalerie jsou zde na webových stránkách projektu D-AIR.

TOPlist